ZOOM op het Sardinesseizoen

ZOOM op het Sardinesseizoen

Bij la belle-iloise beslist de Dame Sardine!” Dit oorspronkelijke deuntje van Georges Hilliet, onze oprichter, bepaalt sinds jaar en dag het ritme van de seizoenen bij de Conserverie: hier zijn sardines een kostbare bron waarmee we moeten omgaan, in harmonie met wind en getij!

Om het einde van het Sardinesseizoen, dat in mei begon, te vieren en om al onze teams – en in het bijzonder onze seizoensmedewerkers – te bedanken, nodigen we je uit voor een rondleiding in het traditionele Atelier. Van de allereerste stap, het ontvangen van sardines van onze vissers-partners, tot de uiteindelijke appertisatie van onze lekkere en mooie conserven: ontdek het dagelijkse werk van de mannen en vrouwen die onze uitzonderlijke sardineblikjes maken!

Groepsfoto van de teams in het Traditioneel Atelier vóór de lunchpauze!

Aankomst van vers gevangen sardines op het fabriekserf: Catherine Dendelé, Productieverantwoordelijke, en onze vissers-partner van het schip Marisis (Quiberon).

Jonathan vervoert de bakken met sardines op het losplein.

Op het losplein inspecteert Catherine de kwaliteit van de sardines om het productieprogramma daarop af te stemmen: controle van de versheidsindex, het formaat en het vetgehalte.

“Wanneer de sardines aankomen, moet worden bepaald voor welk recept ze gebruikt zullen worden. Sommige recepten vragen sardines met meer of minder vet, en dus moet je plannen kunnen aanpassen aan de eigenschappen van de vis.”

Catherine Dendelé, Productieverantwoordelijke

Jérôme en Clément doen de sardines in kratten voor de pekelbehandeling.

De versheid van de sardines zie je aan de kwaliteit van de kieuwen, de ogen en de glans van de schubben!

De bakken gaan op de kar en worden door Clément naar de pekelbehandeling gebracht.

Yann doet de pekelbehandeling: de sardines worden gebaad in zout water waarvan de concentratie voor elke lading wordt aangepast, zodat hun smaak optimaal naar voren komt!

Een blik op de lijn voor het strippen: de vis wordt met de hand zorgvuldig schoongemaakt voor het koken.

Met één specifieke beweging haalt Sylvette de kop en ingewanden uit de sardine, waarna ze de vis op de grill legt.

Martial plaatst de geviscereerde, voorgewassen sardines op de kar. De roosters zijn speciaal schuin gezet om overtollig vocht weg te laten lopen voor het koken!

Julien, vaste lijnverantwoordelijke voor het koken, zet de kar in de droogkast.

Brett maakt zich klaar om de sardines in het frituurvet te dompelen...

Na het koken moeten de sardines een paar uur uitlekken en wachten ze tot de volgende dag om ingeblikt te worden!

Anwar voorziet de inpaklijn van de grills met de sardines die de dag voordien zijn gekookt.

Zorgvuldig werken en met de glimlach! Lolita, Véronique en Nicole zijn volop bezig met het inblikken: de staart en de nek van de sardines worden met een schaar afgeknipt, waarna ze één voor één met de hand in het blik worden gelegd.

Anne-Claire, lijnverantwoordelijke, coördineert de activiteiten aan de inpakzijde: ze let vooral op de zorg voor het visueel en esthetisch evenwicht van de blikjes, en waakt over de goede sfeer in het team!

De medewerkers van la belle-iloise hebben oog voor kwaliteit én voelen zich verbonden met hun blikjes. Naast een gezond en veilig product weten klanten dat ze, bij het openen van een blik la belle-iloise, iets moois en smakelijks zullen vinden!

Catherine Dendelé, Productieverantwoordelijke

Versiering: Eric en Nathalie leggen de ingrediënten van het recept – kruiden, specerijen, aromaten of, zoals hier, partjes verse citroen – met de hand op hun plaats!

Oliën: de sardines worden bedekt met extra vierge olijfolie die ze confijt en de smaken afrondt tot het opening van het blik!

Sluiten: de blikjes worden afgesloten met een deksel, een cruciale stap om het blik luchtdicht te maken en zo de voedselveiligheid te garanderen.

Gabriel stelt de parameters van de autoclaaf in afhankelijk van het recept voor de appertisatie: een warmtebehandeling boven 100°C om de sardines te bewaren tot aan het openen!

Na de appertisatie zijn de blikjes sardines klaar om in pakketten of geschenkdozen te worden verpakt en verkocht!

Aan het einde van de dag gebruiken we de tuinslang om het uniform schoon te maken!

Een dikke PROFICIAT aan iedereen voor het geslaagde Sardinesseizoen 2025! Zes maanden zorgvuldig werken volgens de aanvoer van sardines… De drang om kwaliteit te leveren, zorg voor het product én een toffe werksfeer hebben het seizoen opnieuw gedragen. Dankzij het vakmanschap dat sinds 1932 van generatie op generatie wordt doorgegeven… DANKJEWEL en tot in 2026!

Foto’s : Joséphine Lefebvre https://josephine-lefebvre.fr/

Commande groupée
Bulkbestelling
Start een groepsbestelling en nodig anderen uit om deel te nemen aan uw bestelling. Ze kunnen hun favoriete producten toevoegen voor een gezamenlijke bezorging en besparen op de bezorgkosten.