De voordelen van vis

De voordelen van vis

Vis is een concentraat van voedingsstoffen die elders niet op deze manier te vinden zijn, een essentiële voedselfamilie in de zoektocht naar een evenwichtig dieet en een waardevolle voedingsbron voor de mens. Ontdek de voordelen voor het lichaam!

De goede vetten in vis: de beste bron van omega-3

Visvetten worden beschouwd als goede vetten omdat ze zeer onverzadigd en cholesterolarm zijn, in tegenstelling tot verzadigde vetten waarvan de consumptie het risico op hart- en vaatziekten verhoogt (*).

Hoe vetter de vis, hoe hoger het omega-3-gehalte, zoals bij sardines en makreel, die bijzonder rijk aan omega-3 zijn. Bij deze vissen zijn de lipiden verdeeld over de cellen in het hele lichaam en dus overvloedig aanwezig. In magere vis daarentegen worden lipiden alleen opgeslagen in de lever, het belangrijkste energiereservoir, waardoor het vetgehalte relatief laag is en de voedingswaarde lager.

Omega-3 speelt een belangrijke rol in de menselijke stofwisseling, maar ons lichaam kan ze niet zelf produceren. We moeten ze dus uit ons voedsel halen.

Hun functie is :

  • te zorgen voor de goede werking van de hersenen en de ogen, te zorgen voor de ontwikkeling van de hersenen bij zuigelingen en kinderen, de geestelijke gezondheid te handhaven, leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen (*)
  • bevorderen een goede cardiovasculaire gezondheid, verminderen de hoeveelheid triglyceriden in het bloed, verlagen de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk, verminderen de cardiovasculaire mortaliteit bij mensen met hartaandoeningen (*)
  • zorgen voor een goede werking van het immuunsysteem, gaan ontstekingen in het lichaam tegen en verminderen daardoor het risico op veelvoorkomende ontstekingsziekten (*)

Complete eiwitten met 9 essentiële aminozuren

Van viseiwitten wordt gezegd dat ze compleet zijn omdat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken.

Aminozuren maken 20% van ons lichaam uit. Ze zijn het belangrijkste element na water, dat 60% van ons lichaam uitmaakt. Door samen te binden, hebben ze de functie om :

  • de eiwitten van ons lichaam te vormen (spieren, botten, huid, haar, nagels) (*)
  • voorzien het lichaam van energie wanneer de koolhydraatreserves uitgeput zijn (*)
  • de essentiële functies en verschillende fysiologische processen van het lichaam regelen, zoals de hormoonproductie (*)

Overvloedige vitaminen en mineralen

Vis is zeer rijk aan vitaminen en sporenelementen, moleculen die essentieel zijn voor ons lichaam, maar in minieme hoeveelheden. Hier zijn de vitamines en sporenelementen die het bevat, en hun functies:

VITAMINE A : stimuleert het gezichtsvermogen, reguleert de celfuncties en werkt als antioxidant door vrije radicalen te vangen (*)

VITAMINE B3 of niacine: draagt bij tot de goede werking van het zenuwstelsel en de normale activiteit van psychologische functies, onderhoudt slijmvliezen en huid, bevordert de energiestofwisseling en vermindert vermoeidheid (*)

VITAMINE B12 of cobalamine: draagt bij tot de goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel, de normale vorming van rode bloedcellen, de normale werking van fysiologische functies, bevordert de energiestofwisseling en vermindert vermoeidheid (*)

VITAMINE D: absorbeert het calcium dat nodig is voor onze tanden, botten en weefsels, zorgt voor een goede zenuwoverdracht en bloedstolling (*)

IJZER: essentieel voor rode bloedcellen, spieren en DNA, bestrijdt bloedarmoede, vermoeidheid en infecties (*)

IODE : spoorelement essentieel voor de productie van schildklierhormonen, reguleert gewicht, geheugen en stemming (*)

FOSFOR : mineraal dat bijdraagt tot het energiemetabolisme, het onderhoud van beenderen en tanden, de normale werking van celmembranen (*)

SELENIUM: antioxidant, stimuleert de afweer van het lichaam, beschermt cellen tegen infecties, bevordert een gezonde lever, hart en spermatozoa, onderhoudt spieren (*)

ZINK: antioxidant, beschermt tegen vrije radicalen, bevordert celvernieuwing en genezing, stimuleert het immuunsysteem (*)

En voor visconserven in olie :

CALCIUM: het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam, essentieel voor het skelet en de essentiële functies van het lichaam (*)

VITAMINE E (in de olie): antioxidant, beschermt het cardiovasculaire, zenuw- en hormonale systeem, bevordert een gezonde bloedstolling, behoudt het voortplantingssysteem en de vruchtbaarheid (*)

De samenstelling van vissen varieert niet alleen van soort tot soort, maar ook van dier tot dier, afhankelijk van hun omgeving, dieet en volwassenheid.

Als het op vissen aankomt, betekent dit dat je de seizoensgebondenheid van elke soort moet respecteren. Niet alleen om de soort te behouden, maar ook om de best mogelijke voeding te krijgen. Tijdens de migratie of het kuitschieten verbruiken vissen veel energie door hun vetreserves aan te spreken. De vis is dan magerder en dus minder goed voor het menselijk lichaam.

Hoewel vis kan voorzien in de voedingsbehoeften van de mens en dus een belangrijke rol kan spelen in de voeding, zijn visbestanden, zoals alle grondstoffen, niet oneindig. Daarom moeten we soorten beschermen door zo duurzaam en met zo min mogelijk impact te vissen.

Onze toewijding aan duurzame visserij

Bij la belle-iloise werken we met verschillende vissoorten die allemaal in het seizoen worden gevangen met inachtneming van de minimale vangstgrootte. We vissen niet op jonge vis of bedreigde soorten en ook niet tijdens het broedseizoen.

We besteden ook veel aandacht aan de gebruikte vismethoden en geven de voorkeur aan methoden die de minste impact hebben en de soorten en de zeebodem het meest respecteren, zoals het vissen met de bolinche op sardines of het vissen met de hengel op tonijn. We weigeren het vissen met FAD's (Fish Aggregating Devices) omdat deze schadelijk zijn voor het behoud van de soorten.

Verantwoord inkopen

We kopen onze vis het liefst zo dicht mogelijk bij Quiberon. Afhankelijk van de visbestanden, de wetenschappelijke aanbevelingen en de gebruikte vismethoden, komt onze vis eerst uit Bretonse wateren, dan bij uitbreiding uit het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (FAO-gebied27) of het zuidoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (FAO-gebied47), voordat we overgaan op andere zeeën, afhankelijk van de soort en de vereiste kwaliteit.

Tot slot, omdat vis een kostbare bron is die niet verspild mag worden, kopen we altijd de juiste hoeveelheden in, afhankelijk van onze huidige productiecapaciteit .

Belangrijk : Nota Bene

Dit artikel is volledig in lijn met ons doel om jullie zo transparant en eerlijk mogelijk te informeren over de onderwerpen die ons aangaan. Het doel is om je bewust te maken van de noodzaak van gezonde voeding, zowel voor het menselijk lichaam als voor het milieu.

Gebaseerd op gegevens en interpretaties gepubliceerd door ANSES, WHO en FAO, mag de informatie die we geven niet worden opgevat als medisch advies. Bovendien kan een goede voeding niet worden begrepen zonder regelmatige lichaamsbeweging: dit is het doel van het programma "Eet beter, beweeg meer" dat wordt gepromoot door het Franse nationale gezondheids- en voedingsprogramma (PNSS). Als je vragen hebt over je gezondheid, praat dan met een arts of een professionele therapeut.

(*): Bron: ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail), WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie).

Deze officiële gezondheidsinstanties raden aan om twee keer per week vis te eten, waaronder ten minste één vette vis met een hoog omega-3-gehalte (sardines, makreel, zalm, enz.) om de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn voor een evenwichtige voeding.

Eén portie komt overeen met 100g vis.

De officiële voedingstabellen voor elke vissoort zijn beschikbaar op de website van Ciqual (Food Quality Information Centre) die ANSES ter beschikking stelt van het publiek.

Commande groupée
Bulkbestelling
Start een groepsbestelling en nodig anderen uit om deel te nemen aan uw bestelling. Ze kunnen hun favoriete producten toevoegen voor een gezamenlijke bezorging en besparen op de bezorgkosten.